Furaha Seed Academy, Yala

Päätukikohteemme on Yalan kaupungissa sijaitsevan Rianna´s Furaha aidsorpokodin yhteyteen perustettu koulu, Furaha Seed Academy (FSA). Koulu aloitti toimintansa vuoden 2009 tammikuussa ja mahdollistaa laadukkaan koulutuksen orpokodin lasten lisäksi myös muille Yalan kaupungin lapsille.

Koulun sen perustamisvuonna aloittaneet oppilaat valmistuivat vuoden 2016 lopussa ja jatkoivat kaikki hyväksyttyinä kansallisen testin jälkeen ylemmälle asteelle. Seuraavat lukuvuodet ovat seuranneet heitä.

Seed ry:n tuella on ollut mahdollista rakentaa ja remontoida luokkahuoneita ja hankkia opettamiseen ja oppimiseen tarvittavat välineet. Lähettämämme varat ovat myös mahdollistaneet opettajien palkkauksen tukemisen. Kestävän kehityksen kannalta näemme tärkeäksi, että opettajien palkkaus ja palkan maksu tapahtuu paikallisten, projektin omistajien toimesta ja pidemmällä tähtäimellä kokonaan koulun keräämistä tuloista.

Suomen Ulkoministerö on myöntänyt projektillemme kahdesti hanketuen, joka on mahdollistanut Furaha Seed Academy:n hallituksen kouluttamisen ja projektin kehittämisen.

Koulun yhteyteen on rakentumassa klinikka alkuvuoden 2020 aikana avautuneen apteekin lisäksi. Kirjastosali ja it-luokka ovat toiminnassa ja oppilaiden sekä lastenkodin lasten aktiivisessa käytössä. Niiden toiminnan kautta mahdollistuu tiedon saanti koulun oppilaille ja palveluja tarjotaan myös Yalan asukkaille sekä läheisen yliopiston opiskelijoille.

Furaha Seed Academyn kirjasto

– Oppimisen ja osaamisen keskus!

Yalan koulun yhteyteen on rakennettu kirjasto. Kirjasto on koulun oppilaiden ja lastenkodin lasten käytössä.

Kirjastoon on saatu lahjoituksena Kenian uuden opetussuunnitelman mukaiset oppikirjat. Lahjoittajana toimi Vantaan Rotaryt. Lastenkirjoja, nuorten ja aikuisten romaaneja lukuvalikoimaa lisäämään on saatu lahjoituksina yksityisiltä henkilöiltä ja kirjastoilta.

Kirjaston varustamisvaiheessa järjestimme keräyksen, jota oli mahdollista seurata blogin https://kirjastokeniassa.blogspot.com kautta.

Kenafin lastenkoti, Kambiti

Kenafin lastenkoti sijaitsee noin 70km Nairobista koilliseen. Tarkempi paikka on Muranga, Kambiti. Kävimme paikalla ensimmäisen kerran vuonna 2009. Tuolloin Jane Wanjiku Kamau oli majoittanut kotiinsa yhdeksän orpoa lasta aloittaen lastenkodin toiminnan. Olosuhteet olivat surkeat. Vaatteista, lääkkeistä, ruuasta ja puhtaasta vedestä oli pula. Jane pystyi tarjoamaan välttämättömimmän, eli suojan ja asuinpaikan kodittomille lapsille.
Meillä on ollut ilo palata Murangaan kerta toisensa jälkeen ja nähdä apumme vaikutus lastenkotiin. Tarmokkuudella, periksi antamattomuudella ja säännöllisellä kannatuksella on saatu paljon aikaan. Jane ei ole säästellyt itseään edistäessään kodin toimintaa ja sen myötä lasten hyvinvointia. Kaikki kodin lapset saavat avustuksellamme päivittäisen ravinnon, vaatteet ja koulutuksen. Tuellamme kohteeseen on rakennettu lisärakennuksia asumista helpottamaan, hankittu vesitankkeja, porsaita, kanoja, rakennettu allas kasteluvedelle ja hankittu pumppu veden nostamiseksi tontin alapuolella olevasta joesta. Kodin isoimmat tytöt ja pojat, jotka ovat secondary school iässä, saavat tuellamme koulutuksen ylemmällä asteella. Yksi heistä, Beth on jo valmistunut Nairobin poliisiopistosta. Poliisin ammatti oli hänen unelmansa!

Vammaistyö

Kehitämme yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa projektia paikallisten vammaisten hoidon edistämiseksi. Tähtäämme vastuuhenkilöiden kouluttamiseen, ruokaturvan mahdollistamiseen ja jokapäiväisen elämän toimintojen helpottamiseen. Myös rakennus, Disability Care Center, vammaisten hoitamiseen ja huoltajien kokoontumiseen on suunnitteilla. Rakennusta varten on jo olemassa tontti.

Mama Terttu Junior School, Uyoma

Uyoma sijaitsee Victoria -järven rantamilla Homa Bayn kaupungin vastarannalla. Kylässä avattiin huhtikuun 2018 lopulla Seed ry:n uusi avustuskohde Mama Terttu Junior School. Koulun perustaja Mary ja Ben Ochieng ovat Seed ry:n pitkäaikaiset yhteistyökumppanit ja toimivat molemmat Yalan FSA -koulun hallituksessa, Mary Ocieng sen puheenjohtajana. Heillä molemmilla on takanaan työvuoden koulutuksen parissa ja he edustavat alansa kokeneinta kärkeä.

Koulu tarjoaa palvelujaan kylän nuoremmille lapsille, Kenian uudesta opetussuunnitelmasta pudotetuille 3-vuotiaiden ryhmälle ja sitä vanhemmille kattaen ala-asteen koulutuksen. Ensimmäinen ala-asteen luokkarakennus valmistui alkuvuodesta 2020 ja seuraavaa ollaan jo rakentamassa.

Uyoman alue on vähävaraista. Pääasiallinen toimeentulo tulee pienimuotoisesta maanviljelyksestä ja kalastuksesta. Alueen kuivuuden tähden sadot ovat olemattomia ja Victoria -järveen istutettu vesihyasintti puolestaan vaikeuttaa kalastusta. Epäedulliset elinolosuhteet heijastuvat nuoriin perheisiin. MTJS tarjoama valmennus vanhemmille sekä terveydenhuolto ja koulutus lapsille tulevat suureen tarpeeseen. 

”Child Friendly School”

Seed ry:n tukemat koulut, Yalan Furaha Seed Academy ja Uyoman Mama Terttu Junior School ovat nimetty nimikkeellä ”Child Friendly School”. Tämä tarkoittaa, että koulujen johto kiinnittää erityistä huomiota lasten kohteluun, hyvinvointiin, työskentelyolosuhteisiin ja niiden kehittämiseen. Uskomme parempien tulosten syntymiseen kannustavan opettamisen kautta.

Tulevaisuuden unelmia!

Koulutusta slummeissa eläville lapsille

Olemme tehneet periaatepäätöksen olla mukana kehittämässä koulutusta Nairobin slummialueella. Haemme omaa tapaamme toimia siellä tai sopivaa yhteistyökumppania hanketta rakentamaan.

Mama Terttu’s Grant

Hyvät kokemukset opiskelu innon lisäämisestä ja oppimistulosten huimasta kehityksestä oppilaiden palkitsemisen kautta, ovat saaneet meidät vakuuttumaan Mama Terttu’s Grant stipendin hyödyllisyydestä. Stipendin arvo on 1.000KES ja se voidaan myöntää oppilaalle, joka on saavuttanut 400 pisteen rajan kansallisessa tasotestissä.

Tahdomme kehittää järjestelmää edelleen.

Opettajien koulutus

Kouluttamalla opettajia näemme mahdollisuutemme vaikuttaa useamman lapsen tulevaisuuteen. Laajemmassa mittakaavassa vaikuttaminen opetuskulttuurin muutokseen opettajien koulutuksen kautta avaisi huikeita mahdollisuuksia Kenian koulumailmassa.